Lovgivning er for de fleste en “pain in the a..” og ikke noget man gider beskæftige sig med. “Det kommer jo ikke mig ved, jeg laver jo kun negle og køber kun produkter i Danmark” – hører jeg ofte folk forklare.

Skal vi agere politi?? Tjaa som I vil kunne læse længere nede, så er der ingen myndigheder, der gør det, så det er nødvendigt at vi kæmper for retten til at kunne stole på hvad distributørerne siger om det de sælger. Men det vigtigste er egentlig ikke om vi skal anmelde hinanden eller ej, det vigtigste er at vi kan stole på at det vi får fortalt af distributørerne er sandt, så man kan tage et bevidst valg.

Nogen vil være helt ligeglade med om de produkter de bruger er sundhedsskadelige at sidde med, nogen vil ikke risikere noget, men uanset så er lovgivningen lavet således at vi undgår at blive syge af vores arbejde, men det er kun hvis loven overholdes. Så hos Magnetic tror vi på det bevidste valg, for os må du sidde med alt den ulovlige kemi du har lyst til, hvis bare det er et bevidst valg du tager, og du er klar over risikoen. Husk dine kunder så skal kunne tage et valg også.

Når vi skal kontrollere om alt er korrekt, skal vi tjekke på CosIng om alle ingredienser er tilladte, er de ikke nævnt eller nævnt som forbudte, ja så er produktet ikke lovligt.

Følgende er skrevet ud fra hvad Magnetic Nail Design Danmark er blevet oplyst er gældende for vores branche af bla. en jurist fra Miljøministeriet, dette stemmer også overens med de regler Magnetic I Holland opererer med. Vi kan ikke tage ansvar for, hvis folk er oplyst anderledes andre steder, så længe man har det på skrift, så må man følge de regler man får oplyst.

Der er flere grunde til at kende lovgivningen, dels så er man som tekniker ansvarlig for om de produkter man sidder med er lovlige. Det betyder at kommer der kontrol eller meldes man og produkterne ikke er ok, så ER det DIG som tekniker, der står med ansvaret. DU er nemlig ikke slutbruger, det er dine kunder. I lovgivningen står bla. at kan man påvirke produktet kemisk eller tilsætter man ingredienser til produktet, så er man en del af produktionskæden og dermed har man et ansvar for at alt er ok. Dette er bekræftet af juristen, men er til stor debat i branchen.

Når det er sagt så er der mange, der skriver de sælger godkendte produkter. Det er vigtigt at vide at der FINDES IKKE godkendte produkter, læs her paragraf 1: http://mst.dk/groenne-tips/din-personlige-pleje/faelles-baggrund/eu-regler-om-kosmetik/ Det er udelukkende producenten, distributøren og dig, der har ansvaret for om det er lovligt.

Vi har i Danmark frihed under eget ansvar, hvilket betyder at det groft sagt er op til os selv om vi “vil” overholde loven eller ej. Når man begynder at sælge/producere negleprodukter (og kosmetik) er der ingen, der tjekker op på om det er lovlige produkter. Ligeledes er det kun hvis man anmelder et produkt at det bliver tjekket og en enkelt anmeldelse er ikke nok, der skal flere til. Kommer der så en inspektør, så er det meget sjældent at de tjekker andet end det pågældende anmeldte produkt, ligesom firmaerne på forhånd varsles besøg. Det betyder desværre at firmaet i princippet kan skjule dele af deres varelager, ligesom en godkendelse af et enkelt produkt ikke er ensbetydende med at alt er ok.

Mange vil heller ikke udlevere oplysninger, det er uvist om man har krav på oplysninger FØR man indkøber produktet, men som man kan læse i paragraf 5: http://mst.dk/groenne-tips/din-personlige-pleje/faelles-baggrund/eu-regler-om-kosmetik/ så skal distributøren/producenten altså give oplysninger.

Negleprodukter er i store træk inde under kosmetik-lovgivningen, der omhandler alt, der ændrer udseende på neglen.  Det betyder også at glimmer osv. hører under kosmetiklovgivningen, da det kan lægges i produktet og derved komme i kontakt med naturneglen, så også glimmer skal der ingredienser på, oplyser juristen.

Når vi blander vores produkter, så skal vi i princippet angive det som nyt produkt. Juristen gik så langt som at anbefale os, kun at benytte produkter, der indeholdt glimmer og glitter og altså ikke selv blande af samme årsag. Men sagde samtidig at hvis producenten gav grønt lys for at man kunne blande, så var det ok. Hobbyglimmer osv er ikke lovligt at bruge.

Kan vi så blande løs? Nej ikke helt, for det første så skal glimmeret jo så være kosmetisk deklareret (der er undtagelser i forhold til mærkning, men det skal være sikkerhedsvurderet før det kommer på markedet, ligesom du skal kunne indhente oplysninger om det) og producenten skal kunne sige at det må blandes i produkterne.

I forhold til feks, akryl negle, så er det igen et problem at blande en væske fra et mærke med væske fra et andet. Akrylpulveret produceres ved at akrylvæsken hældes i store centrifuger og slynges så hurtigt rundt, at det begynder at samle sig i pulver. Derfor vil væske og pulver i samme mærke være som et puslespil, der passer sammen. De egenskaber pulveret og væsken har, tilføjes inden centrifugen og alt efter hvordan feks. Magnetic ønsker deres akryl “opfører” sig, vil en blanding med en anden væske kunne være problematisk og i princippet ulovlig. Det skal dog bemærkes at blander man lovlige produkter BØR der ikke være en sundhedsrisiko, men mere en holdbarhedsrisiko.

Det samme gælder for gele, der er sammensat meget komplekst. Hos Magnetic har de forskellige geleer, forskellige kemiske egenskaber og derfor anbefales ikke at blande de enkelte geleer sammen. Man kan derimod uden risiko lægge dem oven på hinanden, så længe lagene er fuldt hærdede, sker der ikke en kemisk reaktion, der kan give andre problemer end eventuelle holdbarhedsproblemer. I hovedtræk sker der intet ved at lægge Magnetics forskellige geleer i lag, men der er alligevel situationer, hvor det kan give problemer. Der vil komme indlæg, der beskriver geleerne indgående.

Det skal nævnes at alle pigmenter, glittere osv. hos Magnetic selvfølgelig kan blandes i både akryl og gele produkter uden risiko.

Så for Magnetic Nail Design Danmarks skyld kan du sidde med lige de produkter DU har lyst til, lovlige eller ikke lovlige, bare det er et bevidst valg. Vi synes ikke det er ok at du pludselig en dag opdager at dine produkter faktisk ikke er lovlige, ligesom vi synes at dine kunder bør have muligheden for at vide om der er en risiko ved de produkter DU bruger i din salon.

Loven er ikke til for at forhindre lækre farver, glimmere og andre negleprodukter vi ser i udlandet, i at komme til DK/EU, loven er lavet fordi der er en helbredsmæssig risiko ved de produkter. Det er naivt at tro at fordi det feks er tilladt i Kina eller USA, så er det sikkert at bruge, vi ser gang på gang produkter der tages fra markedet pga. skadeligt indhold.